Začetek LMI Technologies

Podjetje LMI Technologies je začelo delovati leta 1978 pod imenom Selcom. Med prvimi so razvili tehnologijo laserskih senzorjev, ki so jo skozi leta izpopolnili in postavili na zavidljivo raven. Dvajset let po ustanovitvi se je podjetje povezalo s štirimi drugimi podjetji na podobnih področjih (Dynamic Controls, SAMI, Diffracto in Sensors ’95) in ustanovilo LMI Technologies, kakršnega poznamo danes.

Neprestani napredek na svetovni ravni ni ostal neopažen, zato se je LMI Technologies leta 2015 pridružila skupini TKH, in sodelujejo z več drugimi vodilnimi igralci na področju strojnega vida. V začetku leta 2020 začne sodelovanje z njimi tudi naše podjetje in postane predstavnik njihove opreme v Sloveniji in na Hrvaškem.

Glavne značilnosti 3D tehnologije in zakaj jo potrebujete

Za razliko od 2D tehnologije, ki ujame samo kontrast, 3D tehnologija zajame celotno obliko, kar omogoča merjenje geometrijskih lastnosti na površini, ne glede na barvo površine. Nekatere glavne značilnosti 3D tehnologije / senzorjev so:

 • Volumetrična meritev osi X, Y in Z, ki zagotavlja vse parametre, povezane z obliko in lego.
 • Dober pregled objektov z nizkim kontrastom.
 • Slaba razsvetljava ne bo vplivala na kakovost pregleda.
 • Vgrajena optika, osvetlitev in predhodno umerjanje omogočajo visoko ponovljivost.
 • Enostavna namestitev več senzorskih rešitev za ogled večjih predmetov.
 • Več o prednostih 3D tehnologije si preberite tukaj.

Kako deluje 3D tehnologija

Za boljše razumevanje, kako z 3D tehnologijo dobimo 3D prikaz predmeta, je treba razlikovati dve osnovni stvari, ki jih uporabljamo pri meritvah; laserska triangulacija in refleksija strukturirane osvetlitve.

➬ Laserska triangulacija

Pri laserski triangulaciji senzor projicira laserski vzorec od senzorja na površino predmeta in tako zbira slike s pomočjo kamere ali sprejemnika. Procesor nato obdela lokacijo laserja na kameri in izračuna oddaljenost senzorja od površine.

Pri tej meritvi se uporabljajo laserji, ker zelo učinkovito proizvajajo majhne, intenzivne in natančne žarke, ki skrajšajo čas osvetlitve kamere in tako zmanjšajo možnost zameglitve, ki jo povzroči pogosto premikanje objekta.

➬ Strukturirana refleksija osvetlitve

Strukturirana osvetlitev, imenovana tudi robna projekcija, uporablja odsev enega ali več svetlobnih vzorcev, projiciranih na sam objekt, takoj ko se na površini predmeta ustvarijo točke, ki odražajo 3D obliko.

Modra LED osvetlitev se uporablja za vzorce z visokim kontrastom, saj ima visoko odpornost na zunanjo osvetlitev in omogoča prikaz z visoko ločljivostjo. Pomembno je upoštevati, da je LED osvetlitev popolnoma varna za oči in ustreza vsem varnostnim predpisom za uporabo.

Robot je s 3D vidom lahko pametnejši

S pomočjo pametnih senzorjev Gocator 3D in različnih vrst robotskih rešitev je mogoče doseči visoko kakovostne rezultate v računalniškem vidu, raziskovanju izdelkov, doziranju materialov in avtomatizaciji procesov (npr. pick-and-place rešitve).

Če dodate robotu 3D pogled, bo le temu omogočil povečanje zmožnosti ponavljanja operacij, pa tudi fiksni premiki postanejo pametni premiki, kar bo povečalo stroškovno učinkovitost vlaganja v avtomatizacijo postrojenj.

 

Primeri robotskih aplikacij, pri katerih se lahko uporablja Gocator

 • Kalibracija roke robota
  S pomočjo Gocatorja, integriranega v robotsko roko, je mogoče krmariti in izvajati določena dejanja. Gocator bo prepoznal smer gibanja predmeta in bo nadziral premike robotske roke, da bi vgradil / povezal različne dele. Dober primer tega je postavitev strehe v avtomobilski industriji.

 • Aplikacija vzemi in postavi (ang. pick-and-place)
  Gocator identificira iskani predmet in usmeri robota, da ga vzame. Nato robot dobi novo lokacijo in navodila, kam naj predmet odloži. Aplikacijo lahko uporabljate pri različnih nalogah s strukturiranimi ali pol-strukturiranimi predmeti. Uporaba te metode je zelo razširjena pri avtomatizaciji procesov.

 • Fleksibilen pregled površine
  Linija izdelkov Gocator vam omogoča skeniranje, merjenje in nadzor kakovosti s pomočjo senzorjev. Senzor bo deloval enako dobro tudi v primeru, ko se predmet premika. Senzor bo zagotovil dovolj podatkov 3D skeniranja za zelo natančne meritve. Na podlagi rezultatov bo komuniciral s proizvodnimi stroji o ravni kakovosti.
 • Preverjanje kakovosti materiala
  S pomočjo senzorja Gocator je mogoče preveriti kakovost pred in po namestitvi aplikacije. Vgrajeno orodje za spremljanje površin bo omogočilo enostaven pregled in kakovost končnega materiala, kjer se zlahka zazna odvečno lepilo ali slaba kakovost zvara. Senzorji delujejo na statične in premikajoče se predmete.